Historiens revansch: Europa i en era av ofred

Olle Engkvists Stiftelse har gett anslag till Martin Kragh, forskare vid Utrikespolitiska institutet och Uppsala universitet, för forskning för Historiens revansch: Europa i en era av ofred

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 är den största militära konflikten i Europa sedan 1945. Efter två världskrig under 1900-talet förelåg en uppfattning om att framtida konflikter skulle anta en annan, mer bekväm, form – kortvariga interventioner eller ”hybridkrig” på distans med drönare och cyberattacker. Angreppet på Ukraina är historiens revansch: ett storskaligt krig med en kombinerad humanitär och ekonomisk kris.

Konflikten kommer att definiera inte bara Ryssland och Ukraina, utan även Europa, och forma vår uppfattning om vilka vi är och principerna för vår interaktion – frågan om den sekelgamla visionen om en kontinent i fred någonsin kan infrias.

Syftet med projektet som Olle Engkvists Stiftelse finansierar är att fördjupa temat för min tidigare bok Det fallna imperiet från 2022. I min nya bok, Historiens revansch: Europa i en era av ofred, vill jag placera Europas säkerhetsproblematiska problematik i sitt vidare historiska sammanhang. Jag kommer att göra det bland annat genom att undersöka de två teserna att alla försök att restaurera fallna imperier är dömda att misslyckas, och att alla sådana försök leder till nya kriser och konflikter.