Foto: Stefan Zimmerman

Grundforskning om spindeltråd

Olle Engkvists Stiftelse har gett anslag om 1,3 miljoner kronor till professor Anna Rising, SLU

Spindeltråd spinns blixtsnabbt, utan tillsatser av starka kemikalier eller höga temperaturer. Tråden syns knappt för blotta ögat men har extremt bra mekaniska egenskaper, den kan absorbera mer energi än någon annan fiber innan den går av.

Trots att vi under de senaste decennierna utvecklat metoder för att producera konstgjord spindeltråd i processer som efterliknar den som spindeln använder sig av – helt vattenbaserade och fria från lösningsmedel – så vet vi förvånansvärt lite om hur spindeltrådskörteln fungerar och vilka protein som finns i den naturliga tråden. Den här kunskapen är viktig för att vi ska kunna utveckla fibrer som har samma mekaniska egenskaper som den naturliga tråden, men som samtidigt kan produceras på ett miljövänligt sätt. Sådana fibrer skulle exempelvis kunna ersätta material som är tillverkade av fossila råvaror och som starkt bidrar till miljöförstöring, t.ex. Kevlar, nylon och polyuretan (elastan).

– Stödet från Olle Engkvists Stiftelse gör det möjligt för oss att öka förståelsen för hur det går till när spindlarna spinner sin tråd. Genom att använda moderna sekvenseringsmetoder kan vi ta reda på vilka protein som produceras i spindeltrådskörteln och var dessa protein hamnar i fibern. Detta kommer leda till en ökad förståelse för hur spindlarna kan spinna en så stark och seg tråd, och även bana väg för att vi ska kunna härma den på ett ännu bättre sätt.